Ouderwetse Speculaas
Een recept van Brenda Keirsebilck uit het boek "Juliette's Speculoos" - een echte aanrader! Prachtig gepresenteerd en originele recepten met het hemelse koekje (denk citroenspeculaas, frangipane met speculaas, ...). Alleen altijd dat "oos" woord in plaats van het mooie speculaaaaaaas Zie ook de website van de artisanale koekenbakkerij van Brenda: www.juliettes.be
Klassieke Speculaas:
-1 kg bloem
-500 g donkere suiker
-200 g blonde cassonade
-50 g water
-10 g speculaaskruiden (6 delen kaneel, 2 delen kruidnagel, 2 delen muskaatnoot, 1 deel peper, 1 deel gember, 0.5 deel kardemom)
-10 g bakpoeder
-1 bio ei van een gelukkige kip (ik gebruikte een eivervanger "no-egg", werkt evengoed)
-400 g plantaardige boter
1.Maak de boter mals met een vork of je handen.
2.Kneed de suikers erdoor.
3.Meng het ei erdoor en kneed goed.
4.Doe hetzelfde met het water.
5.Vermeng bloem met bakpoeder en kruidenmengsel. Gebruik absoluut verse kruiden, die je zelf vijzelt of elektrisch maalt: veel betere smaak!
6.Voeg bloemmengsel aan suikermengsel toe en kneed door tot het kruimelig wordt.
7.Rol op tot een bal en wikkel in plastiekfolie. Mijn deeg was erg droog, ik heb wat extra water toegevoegd.
8.Leg de bal een nacht in de koelkast of op een koele plek.
9.Verwarm de oven op 180 graden.
10. Kneed je deeg nog eens goed door, voeg desnoods extra water toe.
11.Rol uit tot ongeveer 3 mm dikte. Steek vormpjes uit en leg op bakpapier, of gebruik speculaasvormen. Ik gebruikte een ooit in de kringwinkel gevonden deegrol met figuurtjes in: prachtig! Wel een puzzelwerkje...
12.Bak de koekjes 14 minuten, als je er voorzichtig op duwt en ze veren lichtjes terug, zijn ze goed.
13.Laat afkoelen.
14.Ik haalde uit dit recept zo'n zes bakplaten speculaas - als je niet veel tijd hebt kan je ook deegballen invriezen, een dagje laten ontdooien, en dan verder bakken!
Maak jouw eigen website met JouwWeb