De zelfvoorzieningsbijbel
Home » Blog » Aardpeerazijn

Aardpeerazijn

Laat ik maar meteen met iets geks beginnen: aardpeerazijn!

Ik ben dol op eetbare woekerplanten, omdat je daar weinig anders aan moet doen dan ze oogsten en ze in toom houden.  Aardpeer geldt als een ongelofelijke woekerplant - hij staat zelfs op de lijst van invasieve exoten!

Ik heb onze aardpeerbehoefte dan ook iets overschat, met als gevolg dat ik nu met een gigantische hoeveelheid "topinamboers" (zoals hun chiquere naam luidt) zit. 

Mijn vriend heeft een zwarte lijst met zaken die hij niet lust (zoals chocolade en aardbei) en sinds kort staat ook de aardpeer op zijn zwarte lijst.  Ik heb al kilo's uitgedeeld aan vrienden en familie, maar die lijken nu eveneens wat aardpeermoe te worden.  Zelfs onze twee kippen, Mira en Laxmi, kijken enkel verveeld als ik speciaal voor hen gekookte aardpeertjes in hun bakje leg...  En op de composthoop gooien durf ik niet - wat als ik dan volgend jaar nog MEER aardperen in mijn moestuinbedden terugvind?

Onlangs had ik echter een briljant idee.  Enfin, of het briljant is moet nog blijken.  Ik was door mijn azijnboek aan het bladeren, toen ik de magische woorden "je kan van elke suikerbevattende vloeistof azijn maken"las.  Volgens het boek zou je zelfs van aardappelen azijn kunnen maken!  En als onze patatten al voldoende suikers bevatten, wat dan te denken van de aardpeer, die gekend is om zijn gehalte aan voor diabetespatiĆ«nten goedaardige suikers? 

Ik ben dus van plan om mijn aardperen tot een smakelijke azijn te verwerken. 

Het idee is om ze

1) in een centrifuge tot sap te persen

2) het sap in een fles over te gieten

3) de fles af te sluiten met een ballon (zodat er geen lucht aan kan), waarna de suikers in het sap zich - hopelijk - zullen omzetten tot alcohol 

4)na 3 tot 5 weken, als de ballon zich door de stijgende lucht heeft opgeblazen, de alcohol in een wijde, platte kom te gieten en er een stuk kaasdoek overheen te doen, zodat de acetobacterie het goedje kan omzetten in een azijn

Dit experiment wordt vervolgd! 

In afwachting van het resultaat heb ik nog enkele fijne aardpeerideetjes verzameld:

-Eerst en vooral: topinamboer staat erom gekend dat hij voor sommige mensen niet zo gemakkelijk te verteren is, en dat hij behoorlijk wat flatulentie veroorzaakt!  Heb je na het eten van aardpeer het gevoel dat er een gaslek gesignaleerd is in je darmen, dan kan je de peertjes een half uur marineren in met water verdunde appelazijn of citroen.  Dat zorgt voor een betere vertering.  Is het kwaad al geschied, dan kan je een venkelthee drinken. 

-Aardperen, ongeschild in schijfjes van een halve centimeter gesneden en gebakken in olijfolie met kruiden en zout en peper naar smaak zijn heel lekker.

-Aardperen kan je verwerken in soepen, stoofschotels,...

-geroosterd in de oven met andere knollen en wortels en een zoete saus (balsamico, ahorn, perensiroop) zijn ze heel smakelijk.

-Je kan ze in hun geheel koken en dippen in pure chocolade, als een soort snoepje.

-Het sap, zoals gezegd verkregen met een sapcentrifuge (schillen onnodig) zou heel gezond zijn.  Voor meer smaak kan je het mengen met appel, bieten of wortelsap.  

-Aardpeertaart bestaat ook, zie bij de recepten op www.vriendenvandeaardpeer.nl/Welkom.html voor een voorbeeld!

-in stukjes gesneden aardpeer, gaargestoofd met enkele teentjes look en een stukje geraspte gember, wordt heel fris van smaak als je er wat zuurkool aan toevoegt en het geheel nog enkele minuten langer laat gaarstoven.  De gember helpt je vertering!