De zelfvoorzieningsbijbel
Home » Boeken » Doe het zelf doe het groen!

Doe het zelf doe het groen!

door Kelly Coyne en Erik Knutzen

 

Voor wie ook in de stad aan zelfvoorziening wil doen.

 

In dit vrij recente boek bespreken de auteurs, een koppel dat aan DIY in de stad doet, op ontspannen wijze allerlei tips om van je woonplek een duurzame leefogeving te maken.  Volgens hen zijn er drie mogelijke scenario's, wat de toekomst betreft:

1.Alles gaat door zoal het nu gaat: mensen zijn consumenten in plaats van burgers.

2.De zombies komen - er gebeuren allerlei rampen ten gevolge van onze voedselverspilling, overbevolking en vervuiling van ons leefmilieu.  De grappende stijl is kenmerkend voor de toon van het gehele boek.

3.Er komt een bewustzijnsomkering.  Mensen beginnen te beseffen dat we collectief iets moeten doen aan de toestand van de planeet.  We leren van elkaar.

De auteurs hopen op dat laatste - naar deze toekomst richten ze zich: ze willen voorbereid zijn. Ze vinden het belangrijk dat wij allen van consumenten tot producenten worden.  Als we zelf in onze eigen behoeftes kunnen voorzien, is geld niet langer de enige macht die wij kunnen uitoefenen. 

De tuinierinformatie is heel degelijk - Kelly en Erik gaan uit van de permacultuurprincipes.  Ze bespreken onder andere de zaadbom techniek van Fukuoka - heel interessant. 

Ook het houden van dieren in de stad wordt besproken.  Wat mij betreft kan je perfect dieren houden en er van genieten zonder ze daarom op te eten, maar deze auteurs geven allerlei raad over fokken en slachten.  Ze hebben wel een punt als ze schrijven dat het moediger is om je eigen vlees te kweken en te slachten dan om het anoniem in de supermarkt te kopen, maar een duurzame zelfvoorziener kan mijns inziens zeker zonder vlees, en al helemaal in een stadse omgeving.

Verder leuks is het oogsten in de stad zelf: niet alleen het plukken van wilde planten komt aan bod, maar ook het fourageren in afvalcontainers!  Met veel brio beschrijft het koppel hoe het containeren er aan toe gaat. 

Er is een heel goed hoofdstuk over ecologisch het huishouden doen.  Vandaag heb ik het boenwas recept uit dat hoofdstuk (3delen olijfolie op 1 deel azijn en enkele druppels etherische olie) uitgeprobeerd op mijn houten meubelen, en ik ben zeer tevreden.  De kastjes glimmen alsof ze nieuw zijn!

De technische uitleg aan het eind van het boek, over hoe je electriciteit kan opwekken, regenwater kan opvangen, zonneboilers kan maken, e.d. is minder goed uitgewerkt.  Ik krijg de indruk dat deze info nogal snel afgehandeld wordt, maar dat kan ook zijn omdat ik niet erg technisch aangelegd ben.  In ieder geval zijn de tekeningen niet heel duidelijk, vind ik. 

De auteurs hebben ook een website: www.homegrownevolution.com