De zelfvoorzieningsbijbel

Compost Toilet

 

Onze waterrekening is onlangs toegekomen, met het verslag van het jaarlijks waterverbruik.  Dat was even schrikken: we gebruiken dubbel zoveel als voor we ons huis kochten. 

Er zijn drie verklaringen:

1.In ons vorige (huur)huis was er geen badkamer.  Je zou ervan versteld staan hoeveel huizen in BelgiĆ« nog badkamerloos zijn - het verlaagde in ieder geval de huurprijs.  "Douchen" deded we in een oude plastieken badkuip in de keuken, met behulp van een emmer en een kannetje.  Erg waterbesparend - maar ik moet toegeven dat we tegenwoordig voor de gemakken van de moderne douche en badkamer bezwijken. 

2.We kochten een reeks fruitbomen.  Die bomen mogen in hun eerste jaar nooit lange droogtes meemaken.  Vorig voorjaar was het kurkdroog: we hadden eveneens grote regentonnen gekocht in de hoop dat water te kunnen gebruiken, maar het regende gewoon niet en de boompjes kwijnden weg.  Er zat - helaas - niets anders op dan water uit de kraan naar de tuin te dragen...

3.Maar de grootste oorzaak van ons gestegen waterverbruik is... het toilet.  In ons vorig huis was geen badkamer - en het toilet bevond zich buiten, op de koer.  In de buurt van het toilet was een regenton.  Wij wilden zo weinig mogelijk drinkwater verspillen en besloten dus om het toilet af te sluiten (kraan dicht) en voortaan enkel met emmers regenwater door te spoelen. 

Aangezien het toilet toch al buiten lag, was het niet zo moeilijk om met emmers te sleuren.  We maakten er een gewoonte van en wenden eraan. 

In ons huidige huis echter is het toilet binnen.  We hebben het - echt waar - geprobeerd om het met emmers regenwater door te spoelen in plaats van eenvoudigweg "door te chassen," maar met de verbouwingswerken ertussendoor werd dat af en toe chaotisch.  Ook moet ik toegeven dat we vaak gewoonweg te lui waren om water van buitenaf aan te slepen. 

Met als gevolg: een rekening om van te schrikken.  Want logischerwijze zou je drinkbaar water toch niet mogen verspillen aan het doorspoelen van een toilet...  Water is zo schaars. 

Er zijn waterbesparende ecologische oplossingen voorhanden die je regenwater naar je doorspoelbak leiden, maar ik ben niet technisch aangelegd en die hele procedure was mij te moeilijk. 

Mij sprak een ander alternatief aan: het compost toilet. 

De eerste maal dat ik ermee in aanraking kwam, was ik meteen verkocht.  Ik was toen aan het wwoofen (Willing Work On Organic Farms, heel fijne organisatie) op een boerderij in een dorpje in Portugal.  Het dorpje lag in the middle of nowhere, en het was er prachtig.  Het toilet was buiten, in een soort hutje.  Je zat op een verhoog boven een bak, doorspoelen moest met bladeren en hakselhout.  Maar het onvergetelijke was het uitzicht: een van de muren van het hutje was er half uitgenomen, zodat je een prachtig vergezicht had tijdens het k*kken op een met olijfbomen begroeide berg, onder de blauwe lucht: heerlijk!

Een andere keer had ik de eer om boven een Tibetaans compost toilet te mogen hurken, in Ladakh, India.  Het leek sterk op de wc op de foto op deze site: http://ngm.nationalgeographic.com/ngm/photo-contest/2010/entries/gallery/places-week-4/#/6846

Een gat in de grond in een kamer vol aarde, verder niets.  De wc ligt boven een kamer waarin alle mest en doorspoelsel verzameld wordt en waar het rijpt tot heel erg bruikbare compost voor op het land.  Een mooie recylcagecirkel. 

Het composttoilet voor buiten heb ik vorige zomer door mijn vriend laten ineenzetten.  Ik ben niet technisch aangelegd, en wilde ook geen duur modern compost-toilet aankopen, zoals het no-nolet.  Ik wilde iets heel simpels en heel makkelijk.  Dus namen we een oude stoel en zaagden we er een cirkelvorm in uit.  We kochten een houten wc-bril en mijn vriend monteerde iets op de stoel waardoor de bril kon leunen.  We plaatsten de stoel in een buitenkot achter de tuin, compleet MET weggenomen halve wand, zodat je een rustiek uitzicht op een wei met koeien hebt.  Haksel over de vloer, en een emmer met haksel naast het toilet, en klaar!

In de zomer is zo'n composttoilet heerlijk.  Je bent bezig in de  tuin, en kan even uitblazen terwijl je naar de koeien kijkt: zalig!

Maar de winter is andere... k*k!

En om meteen een compost wc binnen te plaaten...  

Maar onze waterrekening zette me aan het denken.  Toeval wilde dat mijn vriend in de kringwinkel een antieke houten kakstoel had gevonden.    Om een of andere reden vind ik de moderne kakstoelen in rusthuizen iets griezeligs hebben, maar deze stoel is rustiek - zelfs mooi!  En je kan hem zelfs dichtklappen tot kastje. 

We hebben onze vooroordelen overboord gegooid en hebben het kastje voor ons traditionele toilet geplaatst.  We spoelen nu door met haksel en verwarmen onze billen aan de aangename houten zitting! 

Tot nu toe ondervinden we geen geurhinder - op het toilet past een mooi rond deksel.  We verspillen geen drinkwater.  We kunnen ons toilet, zo nodig, oppakken en ergens anders plaatsen.  En als we even geduld uitoefenen hebben we straks onze eigen, voedselrijke compost voor de tuin!

Je kan kakstoelen - antiek en modern - terugvinden op sites als 2ehandsnet.be.  De mogelijkheden zijn eindeloos!



Maak jouw eigen website met JouwWeb